Jak filetować pstrąga? 295

Pstrąg jest jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Bardzo często podaje się go usmażonego, bądź upieczonego w całości, z odrobiną czosnku i gałązką pietruszki w środku. Równie smaczne są jednak filety saute lub chrupiącej panierce. jak filetować pstrąga?

Filetowanie pstrąga – to całkiem proste

Pstrąg nie jest rybą ościstą i jego filetowanie nie przysparza większych trudności nawet osobom bez wprawy. Tak naprawdę wystarczy kilka ruchów ostrym, wąskim nożem i już możemy przygotowywać filety do smażenia.



Od czego zaczynamy filetowanie pstrąga?

Ryba musi być dokładnie wypatroszona, umyta i osuszona, do czego możesz użyć ręczników papierowych, by nie czekać, aż ryba przeschnie na ociekaczu. Jak każdą rybę, przed filetowaniem układasz pstrąga płasko na boku i nacinasz go tuż za głową, nie odcinając jej jednak w całości. Kolejną czynnością będzie nacięcie skóry pstrąga wzdłuż kręgosłupa i oddzielenie pierwszego fileta. Czynność powtarzamy po odwróceniu ryby na drugą stronę. Po oddzieleniu filetów pozostaje nam odpad w postaci kręgosłupa wraz z głową. Ości brzuszne odetnij wraz z wąskim paskiem ryby od strony brzucha. Stracisz w ten sposób niewiele mięsa, za to praktycznie wszystkie ości brzuszne zbyt drobne na zabawę z pęsetą. Staraj się przy okazji zadbać o ładny kształt filetów.

Co z łuskami?

Pstrąg ma bardzo drobne i miękkie łuski, za to stosunkowo twardą i grubą skórę. Dlatego też zwykle pozostawia się zarówno łuski, jak i skórę, pozbywając się obu już w trakcie jedzenia. Mięso pstrąga jest bardzo delikatne i tak naprawdę skóra podczas smażenia pomaga mu zachować „fason”. Nie jest natomiast specjalnie smaczna, nawet jeśli oczyścimy ją całkowicie z łusek.

Czym przyprawiamy filety?

W przypadku pstrąga, naprawdę niezbędna jest tylko sól. Cała reszta zależy od naszych upodobań. Można filety natrzeć czosnkiem, można też użyć odrobiny pieprzu białego, lub pieprzu cytrynowego. Ważne, aby nie przesadzić z przyprawami i nie zabić delikatnego smaku ryby. Można ją wedle uznania lekko skropić cytryną na talerzu, tuż przed spożyciem.