Jak filetować karpia? 16134

Karp ma swoich zwolenników i przeciwników. Bez względu na to jednak, do której grupy się zaliczasz, z pewnością trudno jest ci wyobrazić sobie wigilię bez karpia. Jeśli nie masz doświadczenia w samodzielnym przyrządzaniu ryb, sporym problemem może być czynność, która tak naprawdę nie jest zbyt skomplikowana – filetowanie.

Sposoby na filetowanie karpia

Filetowanie karpia jest nieco trudniejsze, niż filetowanie innych ryb – na przykład pstrąga. Wszystko przez ości brzuszne, których musisz się pozbyć, jeśli nie chcesz znajdować podczas konsumpcji przykrych niespodzianek.
Karp przed filetowaniem oczywiście musi być dokładnie oczyszczony z wnętrzności i łusek. Przystępując do filetowania, najpierw odcinamy łeb ryby. Następnie układamy tuszę płasko na stole i nacinamy skórę karpia wzdłuż grzbietu. Oddzielamy górny filet i odkładamy go na bok. Kośćmi brzusznymi zajmiemy się za chwilę.


Po oddzieleniu pierwszego fileta, odwracamy rybę na drugi bok i w taki sam sposób oddzielamy drugi filet, zaczynając od nacięcia wzdłuż grzbietu.
Oddzielone w ten sposób filety ułóż płasko skórą do dołu i starając się jak najmniej uszkodzić mięso, po kolei odkrój kości grzbietowe, jakie pozostały na każdym z filetów.

Najwięcej pracy wymaga pozbycie się ości brzusznych. Możesz posłużyć się pęsetą. Jest to czynność żmudna i czasochłonna – zwłaszcza, jeśli filetujesz karpia po raz pierwszy. Warto jednak cierpliwie pozbawić filety wszystkich ości, by bezstresowo móc cieszyć się smakiem ryby, a nawet móc podać ją dziecku. w przypadku młodszych dzieci warto jednak tuż przed podaniem rozdrobnić rybę, by uniknąć ewentualnego zadławienia ością pozostawioną podczas filetowania.

Liczy się wprawa

Karp jest stosunkowo ościstą rybą i jego filetowanie wymaga sporej wprawy. Nie zrażaj się, jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie Ci to idealnie. Staraj się unikać pośpiechu i rozdrażnienia, jakie często towarzyszy początkującym podczas tej żmudnej czynności. Za każdym kolejnym razem będzie łatwiej.

Jak przyrządzić filety z karpia?

Filetowany karp doskonale smakuje usmażony w panierce na maśle klarowanym, lub oleju. To oczywiście tylko jeden z wielu sposobów na przyrządzenie tej tradycyjnej, wigilijnej ryby.


Przed smażeniem przyprawiamy karpia solą i odrobiną mielonego, białego pieprzu. Tuż przed spożyciem, można skropić usmażoną rybę odrobiną soku z cytryny, co pozwoli na złagodzenie charakterystycznego posmaku błota, jaki miewają zwłaszcza dzikie karpie.