Jak filetować dorsza? 16985

Dorsz jest smaczną i popularną na naszych stołach rybą morską. Cenimy mięso tego wodnego drapieżnika za wysoką zawartość białka, dzięki której jego mięso może być z powodzeniem traktowanie jako pełnoprawna, zdrowa alternatywa drobiu i mięsa czerwonego. Dorsza chętnie spożywamy w najróżniejszej postaci – od wędzonych tuszek, po smażone filety. Najlepiej jednak smakuje dorsz smażony świeży, własnoręcznie wyfiletowany.

Filetowanie dorsza – klika praktycznych wskazówek

Filetowanie dorsza nie jest tak trudne, jak by się mogło wydawać osobom nie posiadającym w filetowaniu ryb żadnego doświadczenia. Podstawa to ostry, wąski nóż o długim ostrzu i nieco cierpliwości.
Dokładnie wypatroszoną i oczyszczoną rybę pozbawiamy głowy. Tuszkę układamy na desce i przystępujemy do filetowania.

  • Jeśli odcięliśmy głowę dość wysoko, na początek tuszkę musimy pozbawić górnych płetw. Następnie wykonujemy dość głębokie nacięcie wzdłuż grzbietu i tuż przy ogonie. Pierwszy filet powinien dać się oderwać od reszty – jeśli nie, pogłębiamy nacięcie starając się jak najmniej uszkodzić mięso. Odcięty filet pozbawiamy ości brzusznych, delikatnie podcinając je nożem wraz z wewnętrzną błoną. Staramy się przy tym oczywiście jak najmniej uszkodzić filet, nie spieszymy się więc, czynność wykonując powoli i starannie. Osoby posiadające wprawę w filetowaniu, robią to szybko i sprawnie – z czasem ty również możesz do tego dojść.
  • Po oddzieleniu i oczyszczeniu pierwszego fileta, odwracamy rybę i powtarzamy czynności oddzielając drugi filet. Przy kręgosłupie zostaje zwykle trochę mięsa, można go więc wraz z głową użyć do ugotowania aromatycznego bulionu rybnego, który następnie może być bazą do zupy rybne

Jak przyrządzamy filety z dorsza

Smażenie dorsza w pysznej, chrupiącej panierce, jest tylko jednym z prostych sposobów na przyrządzenie fileta z dorsza. Dorsz jest dość tłustą rybą i świetnie smakuje upieczony na grillu. Do przyrządzania w ten sposób nadają się zwłaszcza większe ryby.

Filet z dużego dorsza przed grillowaniem kroimy na porcje i przed przyprawieniem nacinamy lekko skórę podłużnymi cięciami. Pozwolą one na lepsze rozprowadzenie smaku przypraw i sprawią, że dorsz będzie bardziej przypieczony i lekko chrupiący.
Jeśli jesteś miłośnikiem steków, spróbuj od czasu do czasu zastąpić mięso używane dotychczas, na pyszne filety z dorsza.