Śledź bałtycki 578

Myśląc o daniu ze śledzia, przede wszystkim na myśli mamy rybę w postaci przetworzonej, ponieważ taką jest najłatwiej dostać obecnie na rynku detalicznym. Świeże śledzie zazwyczaj można spotkać lokalnie, przede wszystkim na Wybrzeżu. Głównie sprzedaje się ryby w całości (świeże i mrożone) w filetach oraz płatach śledziowych. Te podwójnie mrożono nazywa się butterfly.

Śledź bałtycki – opis

Handel detaliczny oferuje śledzia pod postacią solną lub marynowaną. Ta druga może występować jako zimna, gorąca i usmażona. Do najpopularniejszej odmiany śledzia solonego zaliczamy matjesy, czyli długo dojrzewające śledzie przedtarłowe z Morza Północnego. Specyfik ten pochodzi z Holandii.

Oprócz tego śledzie solone i marynowane znajdziemy w postaci filetów zalanych sosami olejem, zalewach czy w sałatkach. Moskaliki to inaczej tuszki śledzia w zalewie octowej, które razem z koreczkami śledziowymi sprawdzą się podczas przyjęć.

Zastanawiałeś się kiedyś jakiego typu ryba trafia do puszki? Otóż jest to przede wszystkim filet śledziowy lub tuszka śledziowa. Szczególnie w Japonii cenione są mlecze oraz ikry, które w Polsce konsumowane są jedynie na Kaszubach. Jednym z przysmaków ze śledzia są filety wędzone.

Kiedy łowić?

Śledź to ryba łowiona całorocznie, a szczyt połowów przypada na kwiecień – sierpień. Ryba z rodzimych wód przede wszystkim charakteryzuje się niewielkim rozmiarem oraz niską zawartością tłuszczu. Samo mięso z ryby jest bardzo delikatne i tłuste. Najsmaczniejsze śledzie to te dziewicze, pełnotłuste, bez ikry i mleczu.

Świeże śledzie można smażyć i marynować. Natomiast śledzie solone i marynowane spożywamy na zimno lub jako zakąskę, dodatek do pieczywa lub dodatek do sałatki.