Wielki powrót wędek bambusowych 15758

Wydawałoby się, że tradycyjne wędki bambusowe zostały skutecznie wyparte przez znacznie bardziej zaawansowane technologicznie wędziska z tworzyw sztucznych i już dawno przeszły do lamusa. Tymczasem, w ostatnich latach, coraz więcej wędkarzy powraca do klasycznych, bambusowych kijów, promując tym samym oldschoolowe podejście do wędkarstwa. Wobec wszechobecnego trendu powrotu do korzeni, warto wiedzieć, na czym polega produkcja tradycyjnych wędek bambusowych. 

Ręczna produkcja wędek bambusowych

Proces produkcji wędki bambusowej zaczyna się od wygrzania bambusowej tyczki nad otwartym ogniem. Potrzeba dużej wprawy, aby nadać drewnu pięknej, ciemnozłocistej barwy, nie zmieniając go przy tym w bezużyteczny popiół. Następnie, tyczki dzielone są na sześć listew o szerokości około 1 cm, a zewnętrzne zgrubienia ścierane są na szlifierce prasowej. Następny etap to frezowanie wewnętrznej strony listew pod kątem 60 stopni.

Dokładność obróbki

Dokładność obróbki ma decydujący wpływ na pracę gotowego wędziska pod obciążeniem, w związku z czym, każdą listwę należy obrobić z niezwykłą starannością. Następnie, sześć listew łączy się ze sobą obrobioną stroną do środka. Jeden koniec owija się nitką, resztę pozostawiając luźno. Gotowa wiązka zanurzana jest w zbiorniku z klejem i wkładana do owijarki, która bardzo ciasno okręca wiązkę nicią. To tymczasowe mocowanie, mające na celu dociśnięcie wszystkich elementów na czas klejenia.

Pręt bambusowy

Powstały w ten sposób pręt jest wygrzewany nad płomieniem – proces ten umożliwia wyprostowanie wszystkich krzywizn. Na grubszy koniec pręta nakleja tulejkę. Zamocowane w ten sposób skuwki posłużą do łączenia części wędziska. Następnie, w tokarce zostaje zamocowana dolna część wędki, czyli dolnik. Podtacza się go w celu osadzenia na nim rękojeści oraz drewnianej końcówki. Krążki korka wsuwa się na dolnik aż do końcówki, a następnie skleja się je ze sobą.

Rękojeść w wędce bambusowej

Typowa rękojeść wędki bambusowej zawiera 12-14 krążków. Po upływie czasu niezbędnego do zastygnięcia kleju, rękojeść obrabia się na tokarce, a następnie szlifuje. Na koniec szczytówki nakłada się klej, rozgrzewa się go nad płomieniem i mocuje stalową przelotkę końcową. Następnie, wędzisko bambusowe zostaje polakierowane przy pomocy pipety i pozostawione do wyschnięcia. Lakierowanie powtarza się trzykrotnie. Mocowanie przelotki odbywa się z wykorzystaniem jedwabnej nici. Dla wzmocnienia, każda oplotka zostaje trzykrotnie polakierowana. Między końcówkę a rękojeść wkłada się oddzielającą je przekładkę. Wówczas nadchodzi czas na złożenie i dopasowanie obu części.

Wysoka odporność wędziska bambusowego

Wykonane w ten sposób wędzisko bambusowe charakteryzuje się dobrą odpornością i wytrzymałością oraz unikalnym, szlachetnym wyglądem. Mimo większej wagi oraz obniżonej sprężystości, wędki bambusowe wciąż znajdują coraz to nowych zwolenników.